Nu, hvor energipriserne bare stiger og stiger, så skal der altså gøres noget! Krisen er jo ved at ruinere privatøkonomien totalt. Og ja, her i landet er vi jo ikke så heldige som i Sydeuropa, hvor de allerede har lunt vejr og ikke har brug for at varme deres boliger så meget. Men her i Danmark? Temperaturerne er ikke høje nok til, at vi kan slukke for varmen. Og sweatrene er ved at være godt slidte. Har vi lyst til at købe nye? Nej. Vi har heller ikke helt råd til bare at købe tøj, når vi har lyst til det. Vi skal tænke os om. Er der noget, vi kan gøre for i det mindste at spare lidt på varmeregningen? Ja, det er der. Og det skal du gøre!
Kig på bedre isolering
Det, du skal gøre, i første omgang er at få fat i en energivejleder, som kan gennemgå dit hus for eventuelle mangler i isoleringen. Et besøg af en energivejleder er som regel gratis – og han vil kunne identificere punkter i din bolig, som du kan forbedre, så du får et bedre – og lunere – indeklima.
Han vil især undersøge følgende: Hulmursisoleringerne, træk fra vinduer og døre og loftsisoleringen.
Når han har undersøgt det, så kan han give dig råd om, hvad du skal gøre. Det kan være, at der skal laves en efterisolering på loftet eller i en hulmur. Det kan også tænkes, at der skal helt ny hulmursisolering i en væg, fordi den eksisterende er totalt forvitret. Det kan også tænkes, at der er en mur, der slet ikke har hulmursisolering. Dette er slet ikke usædvanligt i ældre huse.
Isolering af huse bygget før 1973
Så hvis du bor i et hus, som blev bygget før 1973, hvor der var en alvorlig oliekrise, så skal du altså få dit hus tjekket – hurtigst muligt. (Også selvom dit hus er bygget efter 1973, bør du få dets hulmure tjekket, da det ikke er alle huse fra 1970’erne, som har hulmursisoleringer.)
Du kan læse en hel del om begge emner her:
Opdager energivejlederen, at der er mangelfuld isolering i en eller flere af husets mure, så vil han naturligvis sørge for, at du får et tilbud på, hvad det vil koste dig at få lavet de nødvendige hulmursisoleringer, der skal til, for at dit hus bedre kan holde på varmen.
Finansieringen af isoleringen?
Og ja, det kan godt være lidt overskueligt at skulle til at overveje et lån for at få lavet en hulmursisolering. Men det bør du altså gøre alligevel. Et godt, isoleret hus er nemlig meget mere værd end et, der ikke har god isolering. Det vil med andre ord være en god investering, du laver. Ikke kun vil dit hus stige i værdi, du vil også kunne spare ret mange penge på varmeregningen. Og jeg er sikker på, at banken vil vise forståelse for behovet for et lån til hulmursisolering.Du kan naturligvis også se på vedvarende energi som for eksempel et jordvarmeanlæg – se her.
Når du har fået lavet hulmursisoleringen, så vil du kunne mærke det lige med det samme. Du og din familie vil nemlig ikke gå og småfryse hele tiden. Er der noget bedre end en glad familie, der ikke brokker sig, fordi der er småkoldt i huset?
P.S.: Tag også et kig på de nyere muligheder med solcelleanlæg med eller uden batterier.